News
 
Gravatar
Pin on Pinterest
See this outstanding lakeside modern residence at 365 Modern Living Receptions by Dallas Architecture Forum. Photo by Robert Yu.

Dallas Architecture Forum presents its 365 Modern Living Cocktail Reception Series of great evenings at some of the most architecturally interesting residences in the Dallas area.

Each evening will include a cocktail reception with hors d’oeuvres, and the chance to see each of the residences and hear from the design team while enjoying the company of fellow design enthusiasts.  

June 7 is sold out!  The June 16 reception will be from 6 p.m. to 8 p.m. with remarks by the design teams at 6:45 p.m.

The CCR1 Lake House reception on June 30 will include complimentary chartered bus transportation to the lake house leaving Dallas at 4:30 p.m. The reception will occur from 6 to 7:30 p.m. with remarks by the design team upon arrival, and return trip to Dallas arriving by around 9 p.m.

Valet parking, business or cocktail attire for the June 16 reception and business casual or casual attire for the CCR1 Lake House reception.

Individual cocktail receptions are $90 per person per evening for Forum members and $110 per person per evening for non-members.

Admission to the cocktail receptions may be purchased online at the Dallas Architecture Forum’s website, http://www.dallasarchitectureforum.org/365_2016.html , or by mailing a check for the applicable amount, payable to “Dallas Architecture Forum”, to P. O. Box 596119, Dallas, TX 75359. If paying by check include email address and phone number so the Forum may contact you to confirm your reservation.  Confirmed attendees will receive an email with the addresses of each residence. No tickets will be mailed. Confirmed attendees names will be on the check-in lists at each event. 

Thursday, 16 June 2016, 6 to 8 pm

CREEK VIEW RESIDENCE 

Dramatically perched above a creek, the Creek View Residence is a contemporary and peaceful retreat located within the heart of the city. Situated on a long, narrow site, the home is tucked back from the road and hidden from view within a treed ravine. It is only as visitors move through the site down a long, winding drive, that the stucco and stone home with gravel-paved entry court is revealed. Upon entry through a generously proportioned steel pivot door, expansive views to the site and quarry pond are accentuated through floor-to-ceiling, steel-framed windows.

The open plan home is organized around a central, light-filled stair gallery, whose ample glazing provides a constant visual connection to the site as well as the pool and dining terrace. Living and entertaining spaces casually and gracefully flow one to the next and include a 16-foot-tall space cantilevering over the creek with nothing but frameless glass separating the residence from the quarry waterfall beyond. More private, intimate spaces can be still found, such as a den that is quietly tucked into a corner of the living space and discreetly separated by a pocket door. Similarly, service spaces can be hidden behind a series of pocket doors off the primary spaces during events but are easily opened to provide access during daily activities. 

The top floor of the home is organized as two perpendicular bars—one comprising the master suite with bedroom, bath, and walk-in closet and the other comprising the children’s wing with three bedrooms, bath, and game room. The upper floor provides a balance between retreat and connection with the site below. The master balcony, partitioned corridor along the stair gallery, and children’s game room all overlook the property and provide commanding views of the outdoors. On the opposite side of the house, view windows are restrained but a continuous band of clerestory windows provide generous light throughout the day. A retreat within the city, this contemporary space expertly connects with the natural world and the timeless qualities of home.

Architecture Timothy B. Blonkvist, FAIA; Joel Albea, AIA Overland Partners Architects

Architect of Record James Kuhlmann

Interior Design Betty Sewell Betty Sewell Design

Landscape Architecture  Mary Ellen Cowan, ASLA MESA

Thursday, 30 June 2016, 6 to 7:30 pm

Chartered bus leaves Dallas for Cedar Creek Lake at 4:30 pm and will arrive back in Dallas around 9 pm.

CCR1 LAKEHOUSE RESIDENCE

The CCR1 Residence is located on a beautiful wooded 7 acre site on Cedar Creek Lake. The project program included the design of a main residence, guest pavilion, storage barn and various ancillary architectural features. The goal of the design was to provide an artful and low maintenance retreat that would blend in with the site, with the buildings weaved discreetly below the tree line to take advantage of commanding views of the surrounding lake. The entry sequence includes a 350-foot long stone boulder wall that emerges from the earth to create an axial spine that terminates at the residence.  A slender floor plan design allows for the buildings to be woven carefully through the dense forest of 70 foot tall loblolly pine trees planted by the owner on the property as a child.  The orientation of the floor plan responds directly to the original pier axis and is a guiding design principle for the site.

A simple palette of concrete, steel, teak and glass was used for its enduring and visually discreet qualities.  From the client’s original design brief asking simply for a weekend retreat with “four bedrooms and a porch” the design team produced a retreat that has been described as “a residence of elegant and quiet serenity, where the horizontality of the landscape and of the building contrasts with the wonderful vertical forest where it sits”.  The entire project was limited to a single story with the exception of the playful carbon steel–covered “treehouse” for the family’s children linked to the main house by a short glass hallway.  Throughout the residence teak ceiling panels run above polished concrete floors. The concrete walls are left exposed throughout, including in the master bedroom of the four-bedroom, four-and-a-half-bath main house.

Large expanses of full-height sliding glass walls allow for a seamless transition from indoors to outdoors.  Mid-century detailing and naturalistic qualities are the guiding principles of the interior. The palette of soft blues and greys harmonizes with the lake. The living room rug, reminiscent of a rippling pond, and natural edge wood slab furnishings enhance the interior / exterior bond. The outdoor hanging chairs, covered porch banquette, bunk room, and tree house emphasize that this is a place to relax, but also to play.  The design also allows for landscape elements such as a sunken bocce court and fire pit courtyard to become integral to the architecture. In this sense the interior spaces also serve as porches, true to the client’s original desire.

Architecture Braxton Werner, AIA; Paul Field, Assoc. AIA Wernerfield

Interior Design Emily Summers, ASID;  Kristen Fegale, RID Emily Summers Design Associates

Landscape Architecture  David Hocker, ASLA ; Shane Friese, ASLA Hocker Design Group

- Contact Sharon at  
Recognize 3726 Views